Rapporteren over duurzaamheid: Aan wie en wie gaat dat doen?
Rapporteren over duurzaamheid: Aan wie en wie gaat dat doen?

Rapporteren over duurzaamheid: Aan wie en wie gaat dat doen?

De komende maanden gaan we weer blogs publiceren op het gebied van circulariteit. Circular Control gelooft dat alle organisaties circulair kunnen worden en ondersteunt bedrijven bij dit proces. In mei is het thema: Rapporteren over duurzaamheid. We helpen je in de komende twee blogs op weg om een start te maken met rapporteren:

Deze keer

  • Aan wie rapporteren?
  • Wie gaat dit allemaal doen?

Vorige keer:

  • Waarom rapporteren?
  • Waarover rapporteren?

Aan wie moet je eigenlijk rapporteren over duurzaamheid?

Rapporteren over duurzaamheid moet aan je aandeelhouders. Dat begrip is met de komst van CSRD verbreedt. Aandeelhouders zijn niet alleen financieel belanghebbenden in je onderneming, maar ook je medewerkers, omwonenden (ook van je onderaannemers of buitenlandse afdelingen). Ook belangenorganisaties kunnen zich aandeelhouder voelen en inzicht willen in je duurzaamheidsverantwoording.

Omdat de groep aandeelhouders zo breed is moet je als ondernemer goed bedenken wat je met duurzaamheid wilt doen (alleen compliance gaat maar een minimale groep tevreden stellen) en hoe je dit gaat bereiken. Je data moet zo goed mogelijk zijn om vergelijkbaar te blijven door de jaren heen. Je moet weten waarom je bepaalde data wel in kaart brengt en welke (nog) niet en dit ook uitleggen in je rapportage.

Wie gaat al die data verwerken?

Dat wordt de grote uitdaging voor veel ondernemers. Er is in een gemiddeld bedrijf veel data te vinden en deze is over het algemeen ongesorteerd, ongeordend en bevat weinig tot geen nuttige metadata. Het bij elkaar brengen van datasets om hiermee te onderbouwen hoe duurzaamheidsdoelen gehaald worden is veel werk. Je kan dat bij één CSR-manager neerleggen, maar is dat realistisch?

Bijkomend voordeel is dat de stap van data management ook nodig is om iets met AI te doen. Loop je dus rond met ambitie rondom AI en moet of wil je ook iets met duurzaamheid? Sla dan 2 vliegen in een klap!

Circular Control helpt ondernemers bij het in kaart brengen van data die beschikbaar is, snel beschikbaar kan worden en welke data nog ongeschikt is voor duurzaamheidsdoelen die je hebt. Wij doen dit met Circulair Perspectief. Een kort assessment, waarbij we alles in kaart brengen en je op weg helpen met een praktisch plan. Hulp nodig om dat plan verder vorm te geven? Dat doen wij ook! Zo kun je volledig ontzorgt toch aan je duurzaamheidsplannen werken.

Het thema in juni is het verschil tussen Corporate Sustainability Reporting en Corporate Social Responsibilty.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.