Sustainability, security en kwaliteit zijn geen beperkingen voor uw succes, maar een kans!
CSRD Compliance
CSRD Compliance

CSRD Compliance

Corporate Sustainability Reporting Directive is de verplichte EU-richtlijn waarmee de Europese Unie de rapportage van niet-financiële informatie net zo belangrijk wil maken als financiële verslaggeving. Wat betekent dit nou?

Je wordt als organisatie verplicht om niet-financiële verslaggeving te doen vanaf 2026 als je voldoet aan meer dan 1 van de volgende voorwaarden:

  • Je omzet is hoger dan 40 miljoen per jaar
  • Je balanstotaal is meer dan 20 miljoen
  • Je hebt meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)

Voor beursgenoteerde bedrijven geldt dat zij al vanaf 2024 moeten voldoen aan deze richtlijn. De richtlijn bestaat uit twaalf standaarden (zogenaamde ESRSén) die momenteel (eind 2022) nog in ontwikkeling zijn. De concepten zijn al bekend, maar er is dus nog geen standaard formeel goedgekeurd. Lidstaten moeten, net als bij de GDPR, een nationale invulling geven aan de richtlijn en de uitvoering daarvan. (voor GDPR is dat in Nederland AVG). Deze is nog niet gereed op dit moment.

Toch kun je als onderneming die voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven genoemd, beter niet wachten tot het laatste moment om met de rapportage aan de slag te gaan. De twaalf standaarden zijn veelomvattend en vragen een systematische aanpak en continue verbetering per jaar. Belangrijkste eerste stap die elke onderneming moet zetten is het inventariseren van de data die zij tot haar beschikking heeft om haar rapportage te onderbouwen. Veel ondernemingen missen die data of weten niet waar ze moeten beginnen. Hiervoor hebben wij Circulair Perspectief ontwikkeld. Als je moet voldoen aan de CSRD, bieden wij een uitgebreide versie van het Perspectief aan, waarmee we ook de afstand tot compliance in kaart brengen.

Standaarden in het kort

De standaarden vragen informatie over het managementsysteem, je visie en doelen met sustainability en een groeiende mate van bewijsbaarheid, want een accountant zal assurance moeten geven over de rapportage. Hieronder schematisch de indeling van de standaarden. De drie gebieden waarover gerapporteerd dient te worden zijn: milieu, sociaal en governance.

CSRD overzicht

Circular Control kan u ook helpen bij het inrichten van de governance op sustainability, ook als uw onderneming niet CSRD verplicht is. Wij kunnen het managementsysteem overnemen en voor u uitvoeren. Dat noemen wij Circular Control. Wij helpen uw onderneming stapsgewijs te verbeteren op alle bovengenoemde gebieden in de snelheid die past bij uw ambitie. Dit doen wij als een service, u betaalt dus een vast bedrag per jaar om op uw sustainability management ontzorgt te worden. Wij zorgen dan voor uw CSRD compliant rapportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.