Sustainability, security en kwaliteit zijn geen beperkingen voor uw succes, maar een kans!
Circulariteit in de ICT: Inkoop en Verkoop
Circulariteit in de ICT: Inkoop en Verkoop

Circulariteit in de ICT: Inkoop en Verkoop

Veel bedrijven in de ICT branche bedrijven handel in producten. Ze kopen apparatuur in en verkopen deze, met of zonder installatie service door aan andere bedrijven. Transparantie in de keten is nog niet 100%, waardoor circulariteit of als eerste stap duurzaamheid, niet kan worden aangetoond.

flow ict keten

Inkopen van ICT apparatuur

Als ICT leverancier koop je op grote schaal apparatuur in van maakbedrijven. Deze bedrijven zijn in de regel (nog) niet erg transparant over hun voetafdruk en de circulariteit. ICT apparatuur bestaat voor een groot deel uit plastic (meestal niet gerecycled of recyclebaar) en metalen (meestal ook niet recyclebaar door hoe het is toegepast). Doordat een groot deel van ieders bedrijfsvoering en ons privé leven verbonden is met ICT, is in deze sector veel winst te halen.

De grote schaal waarop wordt ingekocht en zeker in samenwerking met andere ICT leveranciers kan wel de druk leveren die nodig is om bij maakbedrijven verandering te veroorzaken. Wat als jullie allemaal eisen dat apparatuur gedurende de levensduur te repareren moet zijn, bijvoorbeeld doordat componenten (dus niet gelijk het hele apparaat) tussendoor vervangen moeten kunnen worden? Mogelijk zit hier voor jullie een mooi verdienmodel in en tegelijk stimuleert de ICT branche daarmee circulair design.

(Door)Verkopen van ICT apparatuur

Zijn er al klanten die vragen om een duurzaamheidslabel bij de producten die zij inkopen? Willen zij weten wat het verbruik is van de apparatuur en kiezen ze mogelijk voor een zuiniger alternatief als ze daarin inzicht krijgen? Voor consumenten is er hard gewerkt aan labels om de energie efficiëntie van apparatuur inzichtelijk te maken https://www.energielabel.nl/apparaten/. Misschien is het tijd dat we dit voor business to business ook gaan inrichten?

Succesvol circulair ondernemen in ICT

Je kunt je beperken tot een juridische aansprakelijkheid: product is verkocht, we hebben bomen geplant en zo onze CO2 uitstoot gecompenseerd, dus de uitstoot van transport (meerdere keren), verpakkingen en onmogelijkheid van recycling is niet jouw probleem, maar dat van een andere schakel in de keten.

Circulariteit vraagt om een meer holistische kijk op de wereld, iedereen maakt deel uit van een keten en kan dus zijn eigen stukje van de keten en die ervoor en erna beïnvloeden. Als ICT leveranciers kun je samen meer transparantie in de keten geven en zo stapje voor stapje zorgen dat producten langer mee gaan (Reuse en Refurbish), uit componenten worden opgebouwd die opnieuw ingezet kunnen worden (Remanufacture) en uit materialen bestaan die opnieuw kunnen worden gebruikt (Recycle)

Volgende keer: Circulariteit in de ICT: Datacenters

Lees ook onze andere blogs in deze serie: Circulariteit in de ICT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.