Wist je dat mensen ongeveer 304 GB data per maand verbruiken? Net als met alle andere dagelijkse gewoonten, hoeveel daarvan leidt eigenlijk tot digitaal afval?
Wat is digitaal afval?
Digitaal afval is onder te brengen in 2 categorieën: data afval en hardware afval. Hardware gaat over de apparaten die je gebruikt om data te verwerken, kan je auto zijn, je computer, je telefoon, de droger, de koelkast – eigenlijk alles wat “smart“ is.
Data afval is alle opgeslagen digitale content die niet meer gebruikt wordt of zou moeten worden, zoals achterhaalde informatie, ergens vanaf pagina 2(0) van de zoekmachine of die lelijke vakantiefoto’s die je na het lezen van het vorige blog toch nog maar niet hebt opgeschoond.
Wat is de omvang van digitaal afval?
De omvang is groeiende voor beide gevallen. De afvalberg van apparaten groeit met de dag, maar vooral uit ons zicht in landen waar men de keuze en de mogelijkheden niet heeft om het circulair te maken. Dit probleem is uitgebreid beschreven bijvoorbeeld hier:
- https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2284125-e-waste-belandt-illegaal-in-derdewereldland-7-op-10-exporteurs-bij-controle-in-de-fout
- https://www.vn.nl/e-waste-de-vervuiler-betaalt-maar-ghana-ook/
Data afval is moeilijker in te schatten. Hiervoor moeten we een paar aannames doen. In een eerder blog hebben we benoemd dat een email (zonder bijlage en zonder plaatje in de handtekening) ongeveer 4 gram CO2 uitstoot. Bedenk even: hoeveel e-mails gooi jij per dag in de prullenbak? Ik neem even aan 80%. Hier komt nog bij, dat ongeveer de helft van alle e-mails die wereldwijd worden verzonden spam zijn. Allemaal.Digitaal.Afval.
Een andere bron is websites. Vanuit zoekresultaten bekeken, zijn meer dan 80% van de websites overbodig, want na pagina 2 komt nagenoeg niemand. Hier komt nog bij dat websites, eenmaal live eigenlijk alleen nog groeien in omvang. Wie haalt er ooit pagina’s en content weg van zijn sites? En nee, offline halen telt niet – het afval staat er dan nog gewoon, alleen heb je het verstopt. Bijkomend nadeel van al dat content afval is dat het steeds moeilijker wordt voor gebruikers om te achterhalen wat feiten zijn en wat achterhaalde informatie is. Door de algoritmen die worden toegepast, komen oude blogposts, met inmiddels achterhaalde informatie, hoger in zoekresultaten dan nieuwe posts of pagina’s met actuele cijfers en onderzoeken. Dit is bijvoorbeeld een probleem voor sites die medisch advies of tips geven.
Tot slot: opslag. Hoeveel documenten en data sla jij op die je vervolgens nooit meer bekijkt? Ik ga nogmaals de aanname doen: 80%. Als alle documenten of foto’s die je op de apparaten hebt staan fysiek voor je lagen… zou je dan alles bewaren?
Kort door de bocht: 80% van alle data die nu wordt ge/verbruikt online is afval. En die berg groeit met de minuut. Waarom? Omdat je het niet ziet, omdat het gratis lijkt, omdat je computer of je cloudopslag nog veel meer ruimte heeft.
Wat kun je doen?
- Opschonen! Verwijder alle pagina’s van de website die oud, niet actueel of niet passend zijn bij het doel van de website. Verwijderen betekent niet alleen uitzetten, maar echt verwijderen. Na een dergelijke actie kan de communicatie afdeling de site makkelijker actueel houden (want er is minder) en wordt de klant net zo goed, of misschien beter geholpen om te doen op de site wat je ermee beoogt.
- Opschonen! Verminder email en gooi weg wat weg kan. Hou op met archiveren of back-uppen van email. Stop met back-uppen van data die onbelangrijk is. Maak hier bewuste en weloverwogen keuzes en in automatiseer verwijdering van onbelangrijke data. Help je het milieu mee, maar ook voldoe je eenvoudiger aan AVG en standaarden voor informatiebeveiliging.
- Opschonen! Werk jij in software development? Hoeveel code is ooit gemaakt die niet meer bijdraagt aan de huidige software? Het maakt je leven een stuk makkelijker als alle overbodige code is verwijderd: het draagt bij aan beveiliging van je software en verminderd de kans op fouten. Dit vraagt misschien een extra story of handeling bij definition of done. Wij bieden hier hulp bij.
- Uitzetten! Alle “smart” apparaten die data verwerken zonder dat dit voor de werking strikt noodzakelijk is, kunnen uit. Doe je echt iets met de slimme koelkast of met de app voor de droger? Nee? Zet deze functie uit en verwijder de app.
Alle informatie uit de zomer 2023 serie blogs komt uit het boek World Wide Waste van Gerry McGovern. Een echte aanrader voor iedereen die meer wil weten over zijn werkelijke voetafdruk, want met vliegschaamte, vegetarisch eten en recyclen ben je er (helaas) nog lang niet.