Sustainability, security en kwaliteit zijn geen beperkingen voor uw succes, maar een kans!
Circulariteit in de IT: Energieverbruik
Circulariteit in de IT: Energieverbruik

Circulariteit in de IT: Energieverbruik

Natuurlijk ben je al aan het verduurzamen in je bedrijf, want je let al op de uitstoot van de laptops of netwerkinfrastructuur die je gebruikt om je medewerkers aan het werk te houden… toch?

De meeste bedrijven die wij zien, nemen op de hardware kant nog nauwelijks inkoopvoorwaarden mee die te maken hebben met het energieverbruik van deze apparaten. Wat bedrijven wel steeds vaker doen is kijken naar de afvalverwerking van hun apparatuur. Helaas levert het hergebruiken van (onderdelen van) computerapparatuur nog erg weinig op en is het helaas nog voornamelijk greenwashing.

Vanuit de circulaire economie gedachte en binnenkort vanuit de CSRD verplichtingen, moeten bedrijven gaan rapporteren over de uitstoot en impact van de totale keten van alle apparaten die zij gebruiken in hun processen.

Uit onderzoek blijkt dat nagenoeg alle apparaten die voor ICT nodig zijn het zwaartepunt van de uitstoot zit in het productieproces. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van het totale energieverbruik over de levensduur van een laptop computer wordt geconsumeerd tijdens productie? Waarom schrijven we laptops dan na maximaal vijf jaar af? Dat is helemaal niet duurzaam!

Voor mobiele telefoons zijn de cijfers nog erger, omdat deze, in veel gevallen, ontworpen worden om maar twee jaar mee te gaan en in de keten ook nog vaak barre arbeidsomstandigheden en kinderarbeid te vinden zijn. De negatieve impact van het vernieuwen van telefoons in zo’n korte periode is nog groter dan voor laptops en netwerkapparatuur.

Wat kun je doen?

  • Gebruik de apparatuur zo lang mogelijk. Trap niet in de verkoop praatjes, maar verleng de gebruiksduur van de apparatuur strategisch binnen je bedrijf.
  • Koop slim in. Neem in de inkoopstrategie de levensduur, levensverlengende opties (reparatie, hergebruik) en indien mogelijk het productie- en afval proces mee als kwalificerende eisen naast prijs.
  • Breng de keten in kaart voor zover dat kan en geef inzicht in de kosten en de besparingen op lange termijn. Creëer inzicht in de werkelijke kosten van ICT apparatuur.
  • Neem je medewerkers mee in de strategie en vertel ze waarom ze niet altijd direct een nieuw apparaat krijgen en waarom het belangrijk is om voorzichtig om te gaan met de apparatuur zodat de levensduur wordt verlengd.

Volgende keer: Data. Want als je dacht dat het naar de cloud brengen van je IT systemen beter is voor het milieu, dan kom je bedrogen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.