Datacenters verbruiken wel 3% van het totale energieverbruik in Nederland. Daarnaast zijn de machines die gebruikt worden niet circulair gebouwd en moeten elke 3 tot 5 jaar worden vervangen. Datacenters zijn de komende jaren bezig om het koper te vervangen door glasvezel, al met al kansen genoeg om eens goed te kijken naar de circulariteit van datacenters!
De buitenkant
De gebouwen die worden neergezet voor datacenters zouden uitermate circulair kunnen zijn. Ze bestaan vaak uit prefab onderdelen die, zo lijkt het van de buitenkant althans, relatief eenvoudig hergebruikt zouden kunnen worden in andere gebouwen. De meeste datacenters zullen dit echter niet vanaf het ontwerp hebben opgenomen als eis, dus als het aan het einde van de levensduur circulair wordt ingezet is het misschien eerder toeval? Geef vooral in de comments aan als jij weet van datacenters die hier wel vanaf ontwerp rekening mee houden!
De binnenkant
Dan komen we bij de binnenkant. Rekken zijn gemaakt uit aluminium (wat uitstekend en eindeloos te recyclen is) en gelukkig zijn de apparatuur voldoende gestandaardiseerd dat de rekken niet vaak vervangen hoeven worden. Een lange levensduur van onderdelen is zeker ook een circulair criterium.
Er zijn in Nederland meer dan 4,3 miljoen servers opgesteld in datacenters. Deze apparatuur moet echter wel vaak worden vervangen (jaarlijks een half miljoen of meer) en is niet of nog maar zelden uit componenten opgebouwd. Opbouwen van IT apparatuur uit componenten verlengt mogelijk de levensduur, maar maakt ook het refurbishen en recyclen eenvoudiger. Slechts 24% van servers werd in 2018 voor recycling aangeboden, de helft van alle afgedankte servers verdwijnt naar het buitenland en wordt daarna niet meer gevolgd. Hier liggen zowel voor producenten als voor grote datacenters uitdagingen om eisen te gaan stellen bij inkoop (zie ook het vorige blog over inkoop van IT middelen) en vooral in de keten samen te werken om de eisen ook echt haalbaar te maken.
De hitte die door de apparaten wordt geproduceerd is zeker ook een kans om in te zetten op een duurzame manier. Wellicht kan over de plaatsing van datacenters beter worden nagedacht, zodat ze met de resthitte kunnen zorgen voor stadsverwarming of voor industriële verwarming voor een naastgelegen fabriek. Er wordt ook al nagedacht over “submersible” koeling voor datacenters, dan krijgt een datacenter als uitstoot heet water, wat ook heel goed door andere ondernemers kan worden ingezet om op het totaal aan energie op het bedrijventerrein te besparen.
Transitie
Dan nog de transitie van koper naar glasvezel. De kilometers aan kabels die hierbij worden vervangen zijn een bron van uitstoot wanneer ze naar de “ijzerboer” worden gebracht. Per kilo kabels wordt er wel geld betaald, maar daarmee is er geen enkele garantie dat het plastic of het koper terug de keten in komt. UrbanMiners wil hierin verandering aanbrengen. UrbanMiners zet zich in om “vergeten” restromen circulair te maken door de grondstoffen te recyclen. Gaat jouw datacenter zijn koper vervangen door glas en wil je meteen bijdragen aan een duurzame oplossing voor de afvoer van de oude kabels? Neem dan vooral contact op met info@urbanminers.nl.
Wil je echt aan de gang met duurzaamheid van je datacenters? Ons product Circulair Perspectief kan worden gebruikt om je inzicht te geven in de kansen die er liggen. Neem vooral ook eens een kijkje bij andere initiatieven die werken aan oplossingen om de digitale transitie aan te laten sluiten bij milieu en duurzaamheidseisen zoals NLdigital en https://amsterdameconomicboard.com/initiatief/leap/ en lees ook dit artikel https://www.nldigital.nl/wp-content/uploads/2018/07/Circulaire-Dataservers-Rapport-2018.pdf
Volgende keer: Circulariteit in de ICT: Dienstverleners en ICT consultants