Sustainability, security en kwaliteit zijn geen beperkingen voor uw succes, maar een kans!
Welke producten kunnen circulair?
Welke producten kunnen circulair?

Welke producten kunnen circulair?

Deel 1: Energietransitie

De verwachting is dat de energietransitie binnen enkele jaren zijn “holy cow’ moment gaat bereiken, waarbij exponentiële groei van renewables de vraag naar materialen ook exponentieel zal laten groeien. Dit wordt een probleem, wanneer we niet tegelijk de circulaire economie principes Reuse, Repair, Remanufacture en Recycle inzetten.

Holy Cow moment volgens Richard Badwin: Before the Holy Cow moment, people tend to over-estimate the impact of technology. Once you get beyond the Holy Cow moment, people just can’t comprehend why things are changing so fast. We’re at that point now when it comes to digital technology, and most people are under-estimating how quickly the nature of globalization will change as a result.”

De Universiteit van Leiden heeft uitgerekend wat de behoefte van Nederland met de huidige plannen voor de energietransitie aan grondstoffen gaat zijn. Onderstaande tabel geeft dat aan. Bedenk bij het bekijken van de tabel hoe klein Nederland is in verhouding tot de rest van de planeet en dat de vraag wereldwijd dus inderdaad exponentieel gaat groeien.

wereldvoorraad grondstoffen

Wat te doen?

De energietransitie gaat een grote hoeveelheid grondstoffen vragen die, helaas, niet uit de meest stabiele landen komen. Politieke en maatschappelijke instabiliteit in producerende landen leidt tot schaarste en schaarste leidt vaak tot oorlog. De vraag wordt er niet minder om dus wat nu? Hier komt  samenwerking en de circulaire 4R-aanpak om de hoek. Onderstaande tabel geeft aan wat de impact van de 4R strategie kan zijn op de grondstoffenvraag voor de energietransitie. Er is dus hoop!

circulaire strategie voor grondstoffen

Waar te beginnen?

We moeten beginnen bij het ontwerp van de technologie die we willen gebruiken voor de energietransitie. We moeten zorgen dat de ontwerpen van windmolens, zonnepanelen, batterijen, elektrische auto’s enzovoorts voldoen aan de 4R voorwaarden. Daarvoor is een pakket aan eisen nodig dat onderdeel wordt van de propositie van de producenten en mogelijk zelfs een ander business model. Per technologie en bedrijf kan de aanpak verschillen, voorlopig is dat nog maatwerk. Gelukkig kan Circular Control daarbij helpen!

Volgende keer: Circulaire Economie, 4R strategie: Repair en Reuse

 

Meer lezen:
  • https://www.graduateinstitute.ch/news-events/news/richard-baldwin-globalisation-holy-cow-moment
  • https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/handle/1887/3264268
  • https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/handle/1887/3264264

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.